Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

9. ledna 2010

Deset důvodů, proč milovat Hluboký spánek

Hluboký spánek (The Big Sleep)
USA, 1946, 110 min.

Hluboký spánek je film notoricky známý i pro ty, kteří se o noir jinak nezajímají. Proto jsem se rozhodl obšlehnout Bebáčkův nápad (viz Ulmerovu Objížďku) a místo klasického textu jsem dal dohromady deset důvodů, proč si Hawksův film zamilovali nejen noiroví fanatici (= my), ale i diváci filmem noirem prakticky nedotčení.

(1) Na první zhlédnutí naprosto neproniknutelný příběh - je zábava a výzva snažit se pospojovat všechny postavy, přiřadit k vraždám jejich pachatele atd. Co na tom, že dobrat se uspokojivého výsledku je téměř nemožné.

(2) Vybroušené dialogy - zejména slovní výměny mezi Bogartem a Bacallovou (v předloze absentující) plné odvážných dvojsmyslů (kdo bude v sedle apod.) jsou nezapomenutelné.

(3) Chemie mezi Bogartem a Bacallovou. Není pochyb o tom, že se jim velkou část vášně a náklonnosti ze soukromého života podařilo přenést na plátno.

(4) Zkaženost na každém kroku - takové široké spektrum slizkých zločinců, vyděračů a podvodníčků se neobjevuje v každém noiru.

(5) To samé se týká ženských postav - ve filmu najdeme nymfomanskou milionářskou dcerku se sklony ke konzumaci drog, nadrženou prodavačku v knihkupectví, promiskuitní taxikářku a bezpáteřní mrchu, která všechny muže, se kterými se zaplete, spolehlivě přivede do hrobu (Agnes).



(6) Bogartův Marlowe - při vší úctě k D. Powellovi, R. Mitchumovi nebo E. Gouldovi, nikdo nehrál Chandlerova soukromého detektiva s takovým gustem a přehledem.

(7) Skvělá evokace Los Angeles ve studiových kulisách.

(8) Hawksova bezchybná režie - neviditelná a proto často podceňovaná.

(9) Výborný příklad McGuffinu v "podobě" Seana Regana - muže, o kterém se toho hodně namluví, ale kterého nikdy neuvidíme.

(10) Zamotaná produkční historie filmu - když vás přestane bavit snímek samotný (což je ale nepravděpodobné), můžete si začít zjišťovat informace o jeho vzniku, nutnosti přetočit asi 20 minut materiálu (původní verze z roku 1945 byla před několika lety restaurována lidmi z UCLA) a následné komplikované cestě do kin.

Hluboký spánek se v půlce ledna v rámci Projektu 100 dostane na plátna českých kin!

Režie: Howard Hawks
Produkce: Howard Hawks (Warner Bros.)
Scénář: William Faulkner, Leigh Brackett, Jules Furthman; podle románu Raymonda Chandlera
Kamera: Sid Hickox
Hudba: Max Steiner
Střih: Christian Nyby
Výprava: Carl Jules Weyl
Hrají: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, John Ridgeley, Martha Vickers, Dorothy Malone, Patricia Clarke, Elisha Cook, Jr. a další

Distribuce: Warner Bros.
Premiéra: 31. srpna 1946

na DVD v ČR od: 14. sprna 2000 (Warner)
v českých kinech od: 14. ledna 2010 (AČFK)

Odkazy:

Žádné komentáře:

Okomentovat