Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

19. prosince 2009

Witness to Murder (1954)

Witness to Murder
1954, USA, 83 min.
Filmů (a konkrétně i noirů) o postavách, které se stanou svědky násilného činu a následně se samy dostávají do ohrožení života, jsou desítky. V souvislosti s Witness to Murder mě napadá například námi nedávno vychválený The Window nebo Hitchcockovo Okno do dvora (premiérované jen o několik měsíců později než snímek, o kterém je řeč). V případě noiru režiséra Roye Rowlanda je onou svědkyní Cheryl Draper (Barbara Stanwyck) a vrahem rafinovaný spisovatel a sympatizant nacismu Albert Richter (George Sanders).

Příběh je poměrně jednoduchý a předvídatelný: Cheryl jedné noci zničehonic probudí průvan a když jde zavřít okno, zahlédne v domě naproti, jak mužská postava uškrtí mladou ženu. Oznámí to na policii, ta však nenajde žádné důkazy a případ tedy smete ze stolu. Cheryl se nevzdává a snaží se pátrat na vlastní pěst, Richter je však neustále o krok napřed a postupně se mu daří policii přesvědčit o tom, že jeho sousedka je mentálně nemocná. Asi není třeba dodávat, jak se příběh vyvíjí dál a jak dopadne.


V originální zápletce nebo invenční výstavbě syžetu kvality snímku opravdu nespočívají. Některé motivy a zvraty musely působit zastarale a úsměvně už v době vzniku (Richterovy politické názory). Film naopak vyniká několika působivými scénami - téměř němý úvod, v němž Cheryl pozoruje okno naproti, volá policii a Richter mezitím "uklízí" mrtvolu, je velice efektní a výborně navozuje správnou noirovou atmosféru. Skvělá je i scéna, ve které se protagonistka dostává do psychiatrické léčebny - kameraman John Alton (on je skutečnou hvězdou filmu) ji nasvítil tak bravurním způsobem, že na vás skutečně dolehne tíha a bezútěšnost takového místa. Altonovo mistrovství ale poznáte i v méně nápadných momentech - například ve způsobu, jakým dokáže nasvítit detailní záběry obličeje B. Stanwyck apod. Právě jeho kameramanská práce a herecké výkony obou hlavních představitelů jsou největšími lákadly jinak průměrného filmu.

Režie: Roy Rowland
Produkce: Chester Erskine (Chester Erskine Productions)
Scénář: Chester Erskine
Kamera: John Alton
Hudba: Herschel Burke Gilbert
Střih: Robert Swink
Výprava: William Ferrari
Hrají: Barbara Stanwyck, George Sanders, Gary Merrill, Jesse White, Harry Shannon, Claire Carleton a další

Distribuce: United Artists
Premiéra: 15. dubna 1954

Odkazy

Žádné komentáře:

Okomentovat