Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

10. listopadu 2009

Detektivní příběh (1951)

Detective Story
1951, USA, 103 min.

Na začátku stojí úspěšný detektiv se spokojenou manželkou, na konci leží mrtvý a bez ženy. Byť se tu přímo výsostně nabízí voice over mrtvoly à la Sunset Blvd. (1950), který nás formou retrospektivy provází celým příběhem, sem se zkrátka nehodí. Detektivní příběh klasika Williama Wylera byl natočen podle divadelní hry Sidney Kingsleyho. (1) Zaměřuje se na jeden pracovní den v životě newyorských policejních detektivů a sestává se z několika vzájemně propojených mikropříběhů, jimž dominuje postava drsného policisty Jima McLeoda v podání skvělého Kirka Douglase.


Divadelnost příběhu čiší především z až klaustrofobicky uzavřených interiérových prostor detektivního oddělení, v nichž jsou jednotlivé postavy (detektivové, kriminálníci a jejich rodinní příslušníci) nuceny vzájemně koexistovat. Z diváků jakožto zprvu nezaujatých pozorovatelů, kteří jsou "uvrženi" do několika zcela odlišných případů, se náhle stávají soudci - skrze odlišné přístupy vyšetřovatelů jsou jim předkládány různá stanoviska, a je potom na nich, jaký postoj k osudům jednotlivých postav zaujmou. Wylerův snímek byl na svou dobu odvážný především z morálního hlediska: z několika úhlů pohledu je zde např. propírána problematika interrupce.

Detektivní příběh je oceňován především pro svůj realistický pohled, svět policistů rozhodně nevykresluje černobíle. Kirk Douglas ztělesňuje v podstatě antihrdinského detektiva, zatvrzelého puritána, který s nikým nesoucítí - jak se ukáže, tak ani s vlastní ženou (Eleanor Parker). Přesto všechno si ale nemohu neklást otázku, proč je Detektivní příběh řazen mezi filmy noir? Hned po pár minutách každý musí uznat, že na něm vlastně nic noirového není. Maximálně (hodně bagatelizovaný) fakt, že hlavní hrdina během jednoho dne ztratí všechno, co měl. Spíše než film noir je prostě Wylerův snímek dramatem z policejního prostředí, ale zatraceně dobrým!

(1) Podle další Kingsleyho hry Wyler natočil film V newyorském přístavu (Dead End) již v roce 1937.

Režie a produkce: William Wyler
Scénář: Robert Wyler a Phillip Yordan podle divadelní hry Sidney Kingsleyho
Kamera: Lee Garmes
Střih: Robert Swink
Výprava: Earl Hedrick a Hal Pereira
Hrají: Kirk Douglas, Eleanor Parker, William Bendix, Cathy O'Donnell

Distribuce: Paramount
Premiéra: 24. října 1951

DVD (ČR): 7. října 2009 (Magicbox)

Odkazy:
IMDb
Allmovie

3 komentáře:

  1. pěkný, bebánku! :) no, jak je něco moc realistický, nemůže to podle mně být noir... ale na ten film se nejspíš mrknu. starýho dougalase můžu...

    OdpovědětVymazat
  2. tak mohl by to byt ten kvazidokumentarni noir,ale neni. Na tomto proste noiroveho neni fakt nic :) Ale jako vyborne to je, urcite se na to podivej.

    OdpovědětVymazat
  3. ja ty kvazidokumentární nemusím. ale když jinak nedáš... :)

    OdpovědětVymazat