Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

21. listopadu 2009

City Streets (1931)

City Streets 
1931, USA, 81 min.

Film noir se jako určitá tendence v americké kinematografii začíná prosazovat na přelomu 30. a 40. let. Už o dobrých deset let dříve se však čas od času objevovaly filmy, o kterých můžeme říci, že noir předznamenávaly a spolu s německým expresionismem nebo francouzským poetickým realismem tvořily jeho hlavní inspirační zdroje. Mám na mysli například Sternbergovo Podsvětí (1927), The Racket Lewise Milestonea (1928) nebo raný zvukový snímek City Streets režiséra Roubena Mamouliana.


Na jednu stranu můžeme City Streets zařadit po bok gangsterek jako Zjizvená tvář nebo Veřejný nepřítel - už kvůli mafiánskému prostředí nebo náznaku klasického motivu vzestupu nového člena gangu k moci. V mnoha dalších ohledech se však Mamoulianův snímek od gangsterské série vzdaluje a pracuje s prvky, které budou později patřit k trademarkům filmu noir: důraz na temnou atmosféru, které se dociluje například expresivním svícením; uplatňování mnoha vizuálních symbolů (např. mořský příboj); "odsunutí" násilí mimo obraz a s tím související práce se zvukovou stopou. Za určité vodítko můžeme považovat samo jméno Dashiela Hammetta, který je podepsán pod námětem filmu a jehož hard-boiled romány (zejména Maltézský sokol) bývají často označovány za jeden z hlavních iniciačních vlivů na film noir.

City Streets je velmi svižný a vizuálně nápaditý snímek, postrádá však ještě typicky noirový dojem bezvýchodnosti. Na ten si museli diváci dalších deset let počkat. (Představitelé hlavních rolí, Sylvia Sidney a hlavně Gary Cooper, působí až příliš bezstarostně; není divu, že se oba dva později v noirech vůbec neobjevovali.)

Režie: Rouben Mamoulian
Produkce: E. Lloyd Sheldon (Paramount)
Scénář: Max Marcin a Oliver H.P. Garrett; podle námětu Dashiela Hammetta
Kamera: Lee Garmes
Hudba: Sidney Cutner
Střih: William Shea
Hrají: Gary Cooper, Sylvia Sidney, Paul Lukas, William Boyd, Guy Kibbee, Stanley Fields a další

Distribuce: Paramount
Premiéra: 18. dubna 1931

Odkazy

Žádné komentáře:

Okomentovat