Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

22. září 2016

Plunder Road (1957)

Plunder Road
USA, 1957, 72 min.

Nízkorozpočtový film Plunder Road z konce 50. let zdařilým způsobem mísí konvence lupičského a útěkového filmu. V jeho první části sledujeme úspěšnou snahu pětičlenné skupiny mužů vyloupit vlak naložený zlatem. Při příjezdu na místo činu jsou záběry mužů nezvykle doplněny jejich vnitřním hlasem znějícím z voiceoveru: tvůrci nám tak nakrátko umožňují konfrontaci s jejich pocity nejistoty a nervozity, které by jinak zůstaly skryté pod "tvrďáckou" maskou, a zároveň tímto způsobem nahrazují tradiční expozici, která ve snímku jinak absentuje. Samotná loupež probíhá téměř beze slov (podobně jako v Dassinově Rvačce mezi muži) a zejména díky kameře zkušeného Ernesta Hallera (mj. Mildred Pierce, Humoreska Rebel bez příčiny) dosahuje celá úvodní pasáž značné působivosti.

"Why doesn't this stinking rain stop?" 
Voiceover v úvodní sekvenci divákům zprostředkovává myšlenky postav.
Více než dvě třetiny 72minutové stopáže jsou věnovány útěku z místa přepadení a snaze převézt ukradené zlato do bezpečí. I zde tvůrci postupovali poměrně neortodoxně, neboť muži se hned zkraje rozdělí do tří nákladních aut, a film tak prezentuje jejich počínání skrze tři alternující dějové linie, které jsou jen postupně redukovány nejdříve na dvě a pak na jedinou. Každý z lupičů má nějakou osobní historii, která jej motivovala k účasti na přepadení, a my tak můžeme jejich situaci alespoň částečně pochopit. Výjimku tvoří šéf bandy Eddie (Gene Raymond), strůjce celého loupežného plánu, který zůstává tajemný a těžko čitelný jak pro ostatní postavy, tak pro diváka. 

Konfrontace s policisty zločincům na útěku příliš klidu nedodá...
Pod filmem je jako režisér podepsán zcela neznámý Hubert Cornfield. Biografie databáze IMDb v jeho profilu uvádí: "V Turecku narozený hollywoodský režisér nerozsáhlého díla, syn Alberta Cornfielda, producenta Twentieth Century-Fox a majitele kina. Navštěvoval University of Pennsylvania, o film se začal zajímat během dospívání v Paříži, kde se také seznámil s režiséry francouzské nové vlny Jeanem-Lucem Godardem, Francoisem Truffautem a Jeanem-Pierrem Melvillem. Cornfieldovy americké filmy z 50. a 60. let se setkaly s rozporuplným kritickým přijetím." Zdá se, že Cornfieldova tvorba si říká o detailnější prozkoumání. 

Film spoluprodukoval Leon Chooluck, jenž se v předchozích sedmi letech podílel přinejmenším na osmi amerických filmech Huga Haase, a to buď jako vedoucí produkce, nebo asistent režie. Z hereckého obsazení zaujme především Elisha Cook Jr., známý z vedlejších rolí v Maltézském sokolovi (The Maltese Falcon, 1941), Phantom Lady (1944) nebo v Hlubokém spánku (The Big Sleep, 1946). 

Plunder Road je překvapivě efektivní béčkový film, který bez zbytečných odboček vypráví vzrušující příběh jedné loupeže. Před třemi lety jej na blu-rayi vydala společnost Olive Films, na americkém Amazonu je disk k dostání za 14 dolarů. 

Blu-ray edice společnosti Olive Films.

Režie: Hubert Cornfield
Produkce: Leon Chooluck, Laurence Stewart (Regal Films)
Scénář: Steven Ritch, Jack Charney
Kamera: Ernest Haller
Hudba: Irving Gertz
Výprava: Robert Gill
Střih: Warren Adams, Jerry S. Young
V hlavních rolích: Gene Raymond, Jeanne Cooper, Wayne Morris, Elisha Cook Jr., Stafford Repp a další

Distribuce: Twentieth Century-Fox
Premiéra: 5. prosince 1957

Odkazy
IMDb
CSFD
Allmovie

Žádné komentáře:

Okomentovat