Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

5. září 2013

Blacksad

Jestli se nepletu, o komiksu jsme zatím na noirovém blogu ještě nepsali a nejspíš by k tomu ani nedošlo, nebýt tipu Verči Zýkové. Tímto jí děkujeme! 

Jako pátý svazek edice Mistrovská díla evropského komiksu nakladatelství CREW vyšly čtyři příběhy drsného detektiva Blacksada. Komiks španělských autorů Juana Díaze Canalese a Juanja Guarnida je zřetelně inspirovaný americkou hard-boiled detektivkou a snad i jejími filmovými adaptacemi. Hlavní hrdina Blacksad, vymodelovaný po vzoru Philipa Marlowa či Sama Spada, se pohybuje v prohnilém prostředí poválečných Spojených států a řeší případy vražd či tajemných zmizení. Vyšetřování často ukazuje, že zločiny mají mnohem dalekosáhlejší implikace, než se původně zdálo, a nezřídka zasahují až do nejvyšších společenských kruhů. Současně se dotýkají závažných dobových problémů, jakými byla rasová segregace (příběh Národ ledu) nebo štvavý hon na sympatizanty komunistické ideologie (Rudá duše). 


Ačkoliv je komiks historicky zasazen do USA 50. let, jeho hrdiny nejsou lidé, nýbrž antropomorfizovaná zvířata. Vedle kocoura Blacksada se tak můžeme setkat s vlčáky a ohaři (často zosobňujícími policisty), plazi (slizké postavy pohybující se v podsvětí), ptáky, hrochy, nosorožci nebo kunou (Blacksadův sidekick Tejden). Příslušnost ke konkrétnímu zvířecímu druhu již při prvním setkání odhaluje jejich charakterové vlastnosti a předjímá vzorce chování. 

Návaznost na filmový noir můžeme spatřovat mimo jiné v detailní kresbě, která zdůrazňuje ikonografii 50. let (herny, hudební kluby, ošuntělé nájemní byty...) a podtrhuje celkovou temnou atmosféru, a častých retrospektivách, které se dostávají ke slovu zejména v závěru vyprávění, aby objasnily komplikované vztahy mezi postavami. 

Svazek kromě čtyř přibližně 55stránkových příběhů obsahuje i dvě komiksové miniatury, jejichž přítomnost sice neomráčí, ale minimálně potěší. Pokud se chcete dozvědět více (a navíc z pera povolanějšího člověka), doporučujeme recenzi publikovanou v časopise 25fps. A co vy? Máte tip na jiný "noirový komiks"?

A když už se věnujeme tak netradičnímu tématu, cítím jako svou povinnost upozornit na nové číslo elektronického magazínu Noir City, které se prostřednictvím několika textů věnuje právě spojení komiksu a filmu noir. Pokud chcete patřit k pravidelným odběratelům tohoto výjimečného periodika, stačí se zapsat do mailing listu Film Noir Foundation a přispět jednorázovou částkou 20 dolarů. Můžu vás ujistit, že tato skromná investice za to rozhodně stojí. Jako "návnadu" přikládám obsah aktuálního čísla.


2 komentáře:

  1. V této souvislosti bych rád upozornil na kouzelný noirový i parodický komiks "Mr. Sweet" (autor Bof). Více zde: http://chrz.wz.cz/?stranka=387

    OdpovědětVymazat
  2. Více obrázků z Mr. Sweeta zde: http://www.lambiek.net/artists/f/fencl_bohumil.htm

    OdpovědětVymazat