Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

20. března 2013

Out of the Fog (1941)

Out of the Fog
USA, 1941, 85 min.

Out of the Fog je na první pohled typické warnerovské dílo: sociálně laděné drama o existenčních problémech nižší střední třídy. Jonah Goodwin (Thomas Mitchell) a jeho kamarád Olaf Johnson (John Qualen) se celé dny plahočí a dřou do úmoru kostí, přičemž jediným únikem z ubíjejícího života je jim večerní rybaření. Goodwinova dcera Stella (Ida Lupino) se rovněž začíná hroutit pod tíhou rutinní všednodennosti, kterou pro ni představuje práce telefonní operátorky a veskrze nudný život v brooklynských docích. Vzrušení do jejich životů vnese gangster Harold Goff (John Garfield), který pod výhrůžkami žhářství "prodává" místním rybářům ochranu před sebou samým. Zoufalý Jonah i jeho bouřící se dcera Stella se rázem dostanou pod Haroldův zhoubný vliv.

Zápletka Litvakova filmu, potažmo divadelní hry Irwina Shawa The Gentle People, která byla jeho předobrazem, je velmi archetypální a díky její přímočarosti se dá snadno předvídat, jakým směrem se bude vyvíjet. John Garfield je zosobněné zlo, bezcharakterní ničema, který si jde nekompromisně za svým. Jeho postava Harolda Goffa, který okamžitě učaruje deprimované Stelle, je vlastně ryzím ztělesněním typu homme fatal, okouzlujícího a bezcitného mužského protějšku emocionálně chladné noirové femme fatale.

John Garfield snad nikdy nebyl zákeřnější

Právě Garfieldova přítomnost je předností celého snímku. Jeho nepřehlédnutelný herecký projev na sebe strhává veškerou divákovu pozornost: postavě vyděrače propůjčuje své charisma a ráznost, která mu byla tolik vlastní. Garfield je typický muž ulice, životem ostřílený desperát, který touží alespoň na chvíli být někým. S jeho odchodem ze scény v závěrečné části proto film okamžitě ztrácí na poutavosti. Nutno však uznat, že na vině slabšímu a do jisté míry didaktickému rozuzlení byl nepochybně z velké části nutný ústupek Produkčnímu kodexu. Klíčová scéna Shawovy hry, v níž vydíraní rybáři v zoufalství naplánují a poté náležitě vykonají úkladnou vraždu svého protivníka, musela být ve filmu logicky pozměněna (Harold umírá nešťastnou náhodou) a všechny zainteresované tak čeká možná až přespříliš optimistický happy end.

Přes všechny výtky však Out of the Fog určitě stojí za vidění: vedle hereckých výkonů všech zúčastněných hlavně díky všudypřítomnou mlhou protkané atmosféře, na níž má nemalý podíl mistrovský kameraman James Wong Howe.   



Režie: Anatole Litvak
Produkce: Hal B. Wallis (Warner Bros.)
Scénář: Robert Rossen, Jerry Wald, Richard Macaulay podle hry Irwina Shawa The Gentle People
Kamera: James Wong Howe
Hudba: Heinz Roemheld
Střih: Warren Low
Výprava: Carl Jules Weyl
Hrají: John Garfield, Ida Lupino, Thomas Mitchell, Eddie Albert, John Qualen, George Tobias ad

Distribuce: Warner Bros.
Premiéra: 14. června 1941

Odkazy
CSFD
IMDb
Allmovie

Žádné komentáře:

Okomentovat