Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

30. března 2012

Hell's Island (1955)

Hell's Island
1955, USA, 80 min.

V Hell's Island herec John Payne variuje typ, který u Karlsona ztvárnil již ve dvou starších snímcích (jmenovitě 99 River Street a Kansas City Confidential). V roli Mikea Cormacka, zaměstnance ochranky v kasinu, je najat tajemným mužem na invalidním vozíku, aby odjel do Karibiku, kde se má nacházet vzácný rubín. Po příjezdu na karibský ostrov Mike potkává svou bývalou partnerku Janet (Mary Murphy), která má, jak brzy zjišťuje, prsty nejen ve ztrátě drahého kamene, ale i v uvěznění svého bohatého manžela a tragické smrti jeho obchodního partnera.

Payneův protagonista znovu čelí komplotu, který jej přesahuje a který je mnohem spletitější, než se na první pohled zdá (rubín je ve skutečnosti jen MacGuffin uvádějící vyprávění do chodu). Postupem času roste jeho frustrace a naštvání, což se projevuje nevybíravým zacházením se všemi, kteří jej obklopují. Ne že bychom Mikea nechápali - ve všech případech se stejně jedná o podvodníky a darebáky, kteří si o to říkají. Právě pestrá paleta Mikeových antagonistů je jedním z důvodů, proč film baví. Nejzákeřnější ze všech je femme fatale par excellence Janet, která v jednu chvíli hraje nevinnou a bez zábran se pokouší Mikea svést, aby jen o moment později předvedla, jak dobře to umí s pistolí. Neobvyklou dvojici lumpů představuje tlustý muž na vozíčku a jeho nemluvný poskok. 


Snímek byl částečně nasnímán v reálných karibských lokacích a snad právě tato skutečnost stála za rozhodnutím natočit jej na barevný materiál. Možnosti barevného filmu ale Karlson příliš nevyužívá a celkově se jedná spíše o nevýrazný film se zaměnitelným vizuálem. Potěší naopak poutavý voice-over, pomáhající udržet divákovu pozornost, a několik neotřelých, místy až bizarních nápadů a motivů. Pod úvodními titulky sledujeme část akce, která vysvětluje, proč se v následujícím záběru Mike nachází v nemocnici. Stejný úsek syžetu je v závěru zopakován znovu s tím rozdílem, že na něj navazuje několik dalších záběrů, které nám dovysvětlují, co se stalo s ostatními postavami. Snaha udělat z Mikea co největšího drsňáka je občas hnána až do krajnosti: například hned v úvodu si Mike během toho, co jej lékaři operují, nechává zapálit cigaretu. Později si od ní připaluje druhou, zatímco detektiv, který jej vyslýchá, zahazuje nedopalek přímo na podlahu operačního sálu. Tohle by v našich nemocnicích asi neprošlo...

Hell's Island je po právu nejméně známým a ceněným noirem Phila Karlsona. Přesto je po řemeslné stránce na solidní úrovni a díky určitým campovým momentům zaručuje slušnou zábavu. 
Pozn.: Film byl znovu uveden do kin v roce 1962 pod názvem South Sea Fury.

Režie: Phil Karlson
Produkce: William H. Pine, William C. Thomas (Pine-Thomas Productions)
Scénář: William H. Pine, Maxwell Shane, William C. Thomas
Kamera: Lionel Lindon
Hudba: různí autoři (stock music)
Výprava: Hal Pereira, Al Roelofs
Střih: Archie Marshek
V hlavních rolích: John Payne, Mary Murphy, Francis L. Sullivan, Eduardo Noriega, Arnold Moss a další

Distribuce: Paramount Pictures
Premiéra: 6. května 1955

Odkazy

Žádné komentáře:

Okomentovat