Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

24. března 2012

99 River Street (1953)

99 River Street
USA, 1953, 83 min.

V noiru Phila Karlsona se bývalý boxer, dnes řadový taxikář Ernie Driscoll (John Payne) stává podezřelým z vraždy vlastní manželky, která měla poměr s úlisným zlodějem šperků Victorem Rawlinsem (Brad Dexter). Ve snaze odhalit pravého vraha Erniemu asistuje aspirující herečka Linda James (Evelyn Keyes), které se dostane nejedné příležitosti využít svého hereckého talentu. 

Na nasilí ve filmu se upozorňovalo i v propagačních materiálech

99 River Street je film o neuskutečněných snech. Ernie vždy toužil stát se boxerským šampionem, ale titulu nikdy nedosáhl. Až v závěrečné konfrontaci s Rawlinsem v newyorských docích - kdy se ze zvukové stopy ozývá ruch boxerského ringu - dostává šanci na reparát. Ernieho žena Pauline, žijící v nenaplněném a bezdětném manželství, má rovněž pocit, že její ambice zůstaly neuskutečněny. Když Ernieho poznala, živila se jako showgirl a podle svých slov měla nakročeno k tomu být skutečnou hvězdou, nakonec ale skončila jako prodavačka v květinářství. I Linda má své sny - kvůli náklonnosti k Erniemu je ale musí (jak se v závěru ukáže dlouhodobě) odložit. 

Karlsonův snímek, ač natáčený v losangeleských studiích, se odehrává v New Yorku, městě, kde nebezpečí číhá na každém rohu a nic není tím, čím se zprvu zdá. I zverimex je ve skutečnosti doupětem překupníků se šperky. Režisérovi se daří tuto nejistotu přenést i na diváka prostřednictvím promyšleného dávkování informací. První narativní "klam" přichází hned v úvodu, kdy sledujeme Ernieho zápas o titul boxerského šampiona. Po chvíli se ale ukáže, že se jedná pouze o televizní záznam a střetnutí ve skutečnosti proběhlo už před třemi lety. Nejpozoruhodnější scéna filmu přichází později: vyděšená Linda přispěchá za Erniem se šokující zprávou, že zavraždila divadelního producenta. Odvede Ernieho do divadla, kde mu sugestivně - v jednom dlouhém, nepřerušeném detailním záběru (viz obrázek níže) - popisuje, co se podle jejího názoru stalo. Jak se však po chvíli ukáže, jedná se pouze o pečlivě nacvičený herecký výkon, který má přesvědčit lidi z Broadwaye (ukryté za sedačkami a kulisami), aby Lindě svěřili náročnou roli. Tento krutý trik pochopitelně Ernieho naštve a významně přispěje k jeho rostoucímu hněvu.

Lindin precizní herecký výkon

Karlsonův styl je přímý a nekompromisní. Režisér často používá detailní záběry, které nás emocionálně přibližují postavám a zároveň dávají vyniknout jejich fyzickému utrpení (míra násilí je v Karlsonových filmech mimořádně vysoká). Jestli něco otupuje vyznění snímku, je to přeslazený závěr. I jemu navzdory je ale 99 River Street jedním z nejbrutálnějších a nejnaštvanějších noirů 50. let.

Režie: Phil Karlson
Produkce: Edward Small (Edward Small Productions)
Scénář: Robert Smith; podle námětu George Zuckermana
Kamera: Franz Planer
Hudba: Arthur Lange, Emil Newman
Výprava: Frank Paul Sylos
Střih: Buddy Small
V hlavních rolích: John Payne, Evelyn Keyes, Brad Dexter, Frank Faylen, Peggie Castle a další

Distribuce: United Artists
Premiéra: 3. října 1953

Odkazy

Žádné komentáře:

Okomentovat