Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

2. června 2010

Žhavé místo (1990)

The Hot Spot
USA, 1990, 125 min.

Žhavé místo vypráví příběh samotářského a cynického ztroskotance Harryho Madoxe (Don Johnson), který přijíždí do texaského maloměsta, kde se nechá zaměstnat v autobazaru, jehož majitelem je stárnoucí podpantoflák George Harshow (Jerry Hardin). Harry mezitím začne pracovat na plánu bankovní loupeže a svádí/nechává se svádět dvojicí rozdílných žen - Harshowovou mladou a atraktivní manželkou Dolly (Virginia Madsen) a jeho ještě mladší sekretářkou Glorií (Jennifer Connelly). 


*SPOILERY*

Hopperův snímek spadá do noirové tradice zejména uchopením a transformováním některých témat a archetypů ústředních postav spojovaných s filmem noir. Nejlépe to můžeme demonstrovat na dvojici ženských hrdinek. Dolly, jakožto typická femme fatale, je sexuálně vyzývavá a ve vztazích s muži dominantní a manipulativní: její hlavní ambicí je zbavit se starého, impotentního manžela a získat jeho peníze (v kolika noirech jsme toho již byli svědky?). Sexu používá jako zbraně, která jí zaručuje moc nad opačným pohlavím. Zatímco v klasickém noiru by ji nekalé praktiky a intriky dovedly k neodvratitelné zkáze, ve Žhavém místě vyvázne (téměř - až na pár škrábanců) bez trestu: v posledním záběru vidíme, jak společně s Harrym, který si uvědomil, že k Dolly tak nějak patří, ujíždí z městečka a mizí za rozpáleným obzorem.

Gloria by měla představovat Dollyin protějšek (což je naznačeno otřepaným klišé - rozdílnou barvou vlasů). I v jejím případě jsme ale svědky problematizace. Devatenáctiletá dívka skrývá tajemství - kdysi se sexuálně zapletla se svou kamarádkou a dnes je kvůli lesbické aféře vydírána místním vidlákem Frankem Suttonem (William Sadler). Andělsky působící kráska tedy není tak nevinná, jak se na první pohled zdá. Dennis Hopper čerpá z klasik typu Pojistka smrti, Pošťák vždycky zvoní dvakrát nebo The Strange Love of Martha Ivers, ale výsledný tvar uzpůsobuje nové době a modernímu divákovi, který je schopný strávit  větší míru morální nejednoznačnosti a sexuální otevřenosti.

*SPOILERY*


Za zmínku určitě stojí i zasazení snímku na americký Jih - rozpálená krajina odráží neutuchající sexuální napětí mezi postavami. Jakýsi primitivismus a důraz na pudovost podporuje mimo jiné i jižanský přízvuk (který z ní z Dollyiných úst skutečně neodolatelně). Neprávem podceňovaný film.

Režie: Dennis Hopper
Produkce: Bill Gavin, Paul Lewis, Derek Power, Valerie Tyson, Stephen Uljaki (Orion Pictures)
Scénář: Nona Tyson, Charles Williams; podle předlohy Charlese Williamse
Kamera: Ueli Steiger
Hudba: Jack Nitzsche
Střih: Wende Phifer Mate
Výprava: John Frick, Michael J. Sullivan
V hlavních rolích: Don Johnson, Virginia Madsen, Jennifer Connelly, William Sadler, Jerry Hardin a další

Distribuce: Orion Pictures
Premiéra: 26. října 1990

Odkazy

Žádné komentáře:

Okomentovat