Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

30. června 2010

Suddenly (1954)

Suddenly
USA, 1954, 75 min.

Suddenly je bizarní, ale (jak se v průběhu filmu ukáže) i výstižný název malého městečka v Kalifornii, kudy většinou každý jen projíždí. Všednodenní nudu a monotónnost života zdejších obyvatelů však jednoho dne vystřídá nečekaná událost, která zdejší fádní atmosféru rozvíří natolik, až si všichni přejí aby se nikdy neudála. Prvotní nadšení z příjezdu amerického prezidenta do místního zapadákova totiž záhy opadne, neboť jejich celebrita sem přilákala i jeho nemilosrdné odpůrce...

Kromě policejní akce zabezpečující příjezd prezidenta se zápletka filmu točí i kolem neodbytnosti místního šerifa Toda Shawa (Sterling Hayden), jenž se marně snaží nadbíhat mladé a konzervativní válečné vdově Ellen (Nancy Gates), přičemž si na svou stranu získává jejího osmiletého chlapce, který netouží po ničem jiném, než po opravdické zbrani, aby mohl chránit lidi stejně jako Tod. Svůj naivní dětský sen bude mít možnost nečekaně realizovat, když na dveře domu jeho dědy, s nímž společně s matkou žije, zaklepe trojice nájemných vrahů v čele s Johnem Baronem (Frank Sinatra).


Baronovy psychopatické sklony a nesmírná odhodlanost k činu, která jej odlišuje od jeho dvou kumpánů, vytvářejí společně s uzavřeným (až divadlem zavánějícím) prostorem a pocitem časové tísně (děj zahrnuje jedno odpoledne) silný pocit klaustrofobie a strhujícího napětí. Skvělý Sinatra, tempo a spád v Suddenly dostatečně nahrazují  absenci onoho tolik divácky oblíbeného noirového vizuálu. 

Krátce dojde i na odhalování minulosti - charakter Sinatrova zabijáka se vykazuje tradičním zkaženým dětstvím, které ho k jeho "kariéře" předurčilo. Větší podíl viny však podle Allenova filmu nese válka, která z něj nájemného vraha udělala, na což je John Baron nesmírně hrdý. Neustále se ohání válečným oceněním, jež obdržel a dává všem na odiv svou zálibu v zabíjení.  V tomto chvástání jej usměrňuje šerif Sterlinga Haydena, který se svými psychologickými rozbory snaží partu zabijáků rozlomit.


Jak se tenhle kousek vyvine se můžete podívat sami - Suddenly totiž v půlce června vydaly na DVD Levné knihy za opět luxusní cenu 69 Kč. Kvalita obrazu sice není nikterak zázračná, nicméně důležité je, že obraz není kolorovaný a dívat se na to dá :-)

Režie: Lewis Allen
Produkce: Robert Bassler (Libra Production Inc.)
Scénář: Richard Sale
Kamera: Charles G. Clarke
Hudba: David Raksin
Střih: John F. Schreyer
Hrají: Frank Sinatra, Sterling Hayden, James Gleason, Nancy Gates

Distribuce: United Artists
Premiéra: 7. 10. 1954
V ČR na DVD od: 16. 6. 2010 (Levné knihy)

Odkazy:
CSFD
IMDb
Allmovie

Žádné komentáře:

Okomentovat