Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

20. února 2010

Beyond a Reasonable Doubt (1956) vs. Beyond a Reasonable Doubt (2009)

Beyond a Reasonable Doubt
USA, 1956, 77 min.

Beyond a Reasonable Doubt
USA, 2009, 102 min.

Beyond a Reasonable Doubt (1956) je poslední snímek, který Fritz Lang v Hollywoodu natočil předtím, než se vrátil zpět do rodného Německa. Langův dvacátý třetí americký film vznikl podle scénáře Douglase Morrowa a obdobně jako jeho While the City Sleeps z téhož roku zpracovává látku ze žurnalistického prostředí.

Ústředním protagonistou je mladý, nadějný spisovatel Tom Garrett (Dana Andrews), který se v rámci příprav na novou knihu rozhodne dobrovolně zaplést do násilného zločinu, aby dokázal nesmyslnost trestu smrti a skutečnost, že i nevinný člověk může být odsouzen na základě nepřímých důkazů. Námět nápadně připomíná Fullerův Shock Corridor (1963), kde se hlavní hrdina-žurnalista pro změnu rozhodne v utajení infiltrovat prostředí psychiatrické léčebny. V obou případech se plány mužů poněkud zkomplikují a situace se vyvíjí jinak, než očekávali.


Je třeba říci, že Langův Beyond a Reasonable Doubt (trailer) není tak docela filmem noir. Režisérova do té doby brilantně promyšlená práce s noirovou stylistikou a vizuálem zde ustupuje do pozadí. Součástí filmového syžetu je sice opět práce s novinovými titulky a médii obecně, nicméně ne tak osobitá jak tomu bylo například v Byl jsem lynčován (Fury, 1936) nebo v The Blue Gardenia (1953).  Nechybí zde ani pro Langa typický motiv křivého obvinění, ovšem hrdina samotný už není tak nevinnou a náhodnou obětí jako postavy z jeho předchozích děl. Ambivalentnost charakteru Andrewsova Toma není tolik zřejmá, aby se závěrečná, nečekaná pointa zdála věrohodná.
 

Remake Langova snímku natočil v loňském roce Peter Hyams (trailer), který evidentně rád "předělává" noirové filmy. V roce 1990 například natočil remake Fleischerova Narrow Margin (1952). Při práci na scénáři k Beyond a Reasonable Doubt vycházel z originálního Morrowova. Přestože se nejedná o žádný filmový zázrak, kvalitě původního snímku se příliš nevzdaluje. Hyams, který rovněž stál i za kamerou, byl evidentně přesvědčen, že motiv nespravedlivého odsouzení nevinného člověka k trestu smrti není téměř po šedesáti letech příliš originální a pravděpodobně by nepřinesl nic nového. Rozpracoval proto postavu státního prokurátora Marka Huntera v podání Michaela Douglase a udělal z něj zápornou postavu. Hlavní hrdina, C. J. Nicholas (vcelku hodně špatný Jesse Metcalfe) se tak nenechá dobrovolně zavřít do vězení nejen za účelem dokázat, že odsouzen může být i nevinný člověk, ale také proto, aby poukázal na prokurátorovy pochybné taktiky a falšování usvědčujících důkazů.


Kromě (možná už přeceňovaného) Douglase se Hyamsova verze nemůže opřít o přesvědčivé herecké výkony osvědčených jmen, nicméně obsazení tehdy profláklých hollywoodských herců (po boku Andrewse se objevila Joan Fontainová) pro Langa taky žádnou výhrou nebylo. I když jsem nejdřív byla z Langova snímku vcelku nadšená, napodruhé jsem se neubránila nudě. Naproti tomu Hyams se snaží budovat napětí, ale prostřednictvích těch nejproláklejších filmových klišé (kopírování dat z počítače v časové tísni, akční automobilová honička či pronásledování v podzemních garážích). 


I přes velký potenciál námětu z něj oba režiséři využili polovinu. A hlavně: přesto, jak Fritze Langa obdivuji a uctívám, musím přiznat, že závěrečná pointa odhalující skutečné motivace hlavního hrdiny byla v Hyamsově podání přesvědčivější. 

Beyond a Reasonable Doubt (1956)
Režie: Fritz Lang
Produkce: Bert E. Friedlob (Bert E. Friedlob Productions)
Scénář: Douglas Morrow
Kamera: William E. Snyder
Hudba: Herschel Burke Gilbert
Střih: Gene Fowler Jr.
Hrají: Dana Andrews, Joan Fontaine, Sidney Blackmer, Arthur Franz a další

Distribuce: RKO Pictures
Premiéra: 5. září 1956

Odkazy:
CSFD
IMDb
Allmovie

Beyond a Reasonable Doubt (2009)
Režie: Peter Hyams
Produkce: Foresight Unlimited, RKO Pictures, Signature Pictures
Scénář: Peter Hyams podle původního scénáře Douglase Morrowa
Kamera: Peter Hyams
Hudba: David Shire
Střih: Jeff Gullo
Hrají: Jesse Metcalfe, Michael Douglas, Amber Tamblyn, Joel Moore

Distribuce: After Dark Films, Anchor Bay Films, Autonomous Films
Premiéra: 11. září 2009

Odkazy:
CSFD
IMDb
Allmovie

Žádné komentáře:

Okomentovat