Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

11. listopadu 2009

Třetí muž (1949)

The Third Man
VB, 1949, 104 min.

Skutečně dobrý film je pro mě ten, na který se rád dívám znova a znova a kde vždycky najdu něco nového nebo zajímavého. Taky ale mívám zdravou antipatii k do nebe vychvalovaným snímkům, které většina vysoce hodnotí hlavně proto, aby se neztrapnili (řekl tu někdo Občan Kane? J). Proto sebekriticky přiznávám, že Třetího muže jsem napoprvé naplno nedocenil a trochu se u něj nudil. Dnes (po možná desátém zhlédnutí) to nechápu. Právě proto tě, milá Rogue, nezatracuji. Zatím. J

Je „nejlepší britský film všech dob“ film noir? Určitě. Ale trochu jiný. Moderní americké velkoměsto nahradila rozbořená Vídeň, přízračné místo plné sutin a duchů minulosti, roli soukromého očka tu zastupuje americký brakový spisovatel, který přijel navštívit svého dávného přítele, femme fatale sice hrdinu ničí, ale rozhodně ne pro svoje potěšení či prospěch, osudové smyčce střídá odlehčená citera. Po stránce formální ale o zařazení není na vteřinu pochyb: typická je často vychýlená kamera, zdůrazňující vyšinutost doby a místa, úžasná hra se světlem a hlavně stínem (třeba příchod muže prodávajícího nafukovací balónky je famózní – vidíme osvětlené náměstí, když v tom se na stěnách domů objeví stín muže, který se zvětšuje a zvětšuje… až zpoza rohu vyjde obyčejně malý pouliční prodavač) atd.


Nejde nezmínit Grahama Greena (v tomto případě scénáristu). Neviděl jsem zdaleka všechny adaptace jeho díla (pro příklad uveďme i zde oblíbenou Langovu verzi Ministerstva strachu), ale Třetí muž rozhodně skvěle vystihuje atmosféru a vůbec svět jeho románů. A ústřední téma je typicky greenovská úvaha o tom, jestli můžeme zradit přítele, když se zjistí, že je to slušně řečeno hajzl (a vrah), a co nás to stojí.

Aby měl místní antifanclub Orsona Wellse radost, musím něco i o něm (ale neméně skvělý je samozřejmě i Joseph Cotten či Alida Valli a i malé štěky jsou obzvlášť šťastně – čti výrazně - obsazeny): je určitě těžké zahrát malou, ale klíčovou roli někoho, o kom se první hodinu jen neustále mluví a kdo je zároveň zbožňován a zostouzen. Když se ve filmu Welles konečně objeví, má jen opravdu málo prostoru, aby dokázal, že je jednak ten charismatický kamarád a milenec a zároveň nestoudný šmejd, obohacující se na úkor nemocných a umírajících. Wellsův vstup do děje je jedním z vrcholů snímku (a patří do zlatého fondu vizuálně nejpropracovanějších scén), stejně jako moment, kdy s Cottenem vlezou na ruské kolo a vedou konfrontační rozhovor. To je vlastně jediná Wellsova delší scéna před kamerou, později se už jen občas zjevuje a prchá. Ale všude je majestátní a neskutečně působivý. Celý film se vlastně točí kolem něj a divák i v těch krátkých chvílích pochopí proč.

Jedním z mých dalších poznávacích znamení skutečně dobrého filmu je taky to, že po jeho skončení nemáte chuť se aspoň pro ten den dívat na nic jiného, ale rádi byste si o něm něco přečetli, bavili se o něm nebo ho někomu aspoň doporučili. Třetí muž splňuje všechna moje kritéria. A jestli poprvé nebyl zážitek stoprocentní, příště už určitě bude.

Režie: Carol Reed
Produkce: Carol Reed, Hugh Perceval
Scénář: Graham Greene
Kamera: Robert Krasker
Hudba: Anton Karas
Střih: Oswald Hafenrichter
Hrají: Joseph Cotten, Alida Valli, Orson Welles a další

Distribuce: British Lion Film Corporation (UK)
Premiéra: 3. záři 1949

Odkazy:
CSFD
IMDB

23 komentářů:

  1. Pekne. Ja uz si asi podesate rikam, ze musim Reeda nakoukat.

    OdpovědětVymazat
  2. btw podivala jsem se potreti na niagaru a je lepsi a lepsi :o)

    OdpovědětVymazat
  3. to verim. na marilyn bych se mohl divat furt. :)

    OdpovědětVymazat
  4. proto ji mam taky doma na plakatu. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja myslim, ze takovy Brighton Rock je mnohem lepsi nez Ministry of Fear, minimalne jako adaptace. Ac mam Langa rada (co rada, vite, ze ho miluju), tak ten konec proste posral. A Brighton rock je fakt jeden z tech zapomenutych skovstu, kam bychom meli lidi smerovat. Kdysi sem na to psala analyzu, tak to snad (na 25fps? Mejlo?) nekdy publikuju..

    OdpovědětVymazat
  6. jo a na Tretim muzovi se mi libi ta (pro noir netypicka) hudba. Pamatuju se, ze kdyz jsem to videla poprve v kine, tak jsem dost premyslela, jestli se mi vubec libi, nebo me tam stve. A dosla jsem k tomu, ze je az tak moc otravna a vlezla, az je dokonala :)

    OdpovědětVymazat
  7. jo a btw. skvele je na ni odkazovano ve Sbal prachy a vypadni :)

    OdpovědětVymazat
  8. ty jo, takovy trojblok :o) Ty citery(?) jsou super. Ministry of fear pochopitelne bez chyby ;o)

    OdpovědětVymazat
  9. na hudbu jsem taky měnil názor. ten film mě zpočátku vlastně dost zklamal. :) a hepáč u Ministry of Fear je neodpustitelný. ale mrknu na to asi znova. ve velkém. jo 107 cm je 107 cm. :) sorry, ale ještě pořád jsem nadšenej.

    OdpovědětVymazat
  10. ten mini-noirfest tady můžem uspořádat, až tu budete. :)

    OdpovědětVymazat
  11. jojo, musime :) muzes vytvorit plakat a specialni pozvanky :)) (az se zase bude nudiv v praci - vzhledem k casu tveho prispevku, ehm :))

    OdpovědětVymazat
  12. člověk si musí chvilkama odpočinou, ne? je fakt, že to mám poslední dobou volnější. :)

    OdpovědětVymazat
  13. a nebo si to volnější dělám. :)

    OdpovědětVymazat
  14. ale jestli myslíš článek, tak ten jsem publikoval v noci!

    OdpovědětVymazat
  15. jo, v noci je to nejzabavnejsi. Kdybych zitra nemusela do prace, asi bych sem dnes kolem jedne taky jeden hodila :o)

    OdpovědětVymazat
  16. a zpátky k Třetímu muži - ty vedlejší postavy jsou fakt úžasně výrazné. strašně se mi tam líbí i ty úplně malé jako ta babka, co furt nadává, nebo to děcko, co křičí, že je vrah, ten předseda čtenářskýho klubu, ten voják, co čte westerny... prostě všichni jsou boží. :)

    OdpovědětVymazat
  17. tak to se podivej na ten Detektivni pribeh, to se ti bude libit. je tam (mj.) uplne genialni vedlejsi postava jedne holky, co ukradne kabelku,a hraje tam takoveho nenapadneho pozorovatele a je velice vtipna :)

    OdpovědětVymazat
  18. :) ok. zitra. ted letim na majkla. :(

    OdpovědětVymazat
  19. Poctvrte. Je to pecka, jdu to napsat :o)

    OdpovědětVymazat