Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

8. listopadu 2009

Shock (1946)

Shock
USA, 1946, 70 min

Bizarní kombinace mysteriózního noiru, Vincenta Price a hororového blázince začíná velmi slibně: když Janet Stewart (Anabel Shaw) čeká na svého muže Paula (Frank Latimore) v hotelovém pokoji, stane se svědkem vraždy. Nervově se zhroutí a na pomoc je zavolán hotelový psychiatr (!), který je zároveň vrahem. Janet je převezena na kliniku, kde kromě již zmiňovaného vraha/psychiatra (Vincent Price) úřaduje i jeho milenka/zdravotní sestra (Lynn Bari).



Po skvělém rozjezdu však přichází útlum - 'hlavní' postava leží zdrogovaná na lůžku, moc se toho neděje a jen se řeční. Snímek následující hodinu zachraňuje žánrová nekonzistence, která přináší několik čistě hororových scén (útěk pacienta) a odvádí pozornost od mizerného scénáře. I tak se ale těch 70 minut zdá občas docela dlouhých.

Obsazení je skvělé. Vincent Price společně s nekorunovanou béčkovou královnou Lynn Bari vytváří záporácký dvojblok, kterému neustále spící hrdinka a její manžel nemůžou konkurovat. Divák tak nefandí dobru, ale spíš vyčkává, kdy se hororově stylizovaný Price opět objeví na plátně. Zároveň je role zlého muže v bílém plášti hezkým předznamenáním jeho budoucí kariéry.

Ve čtyřicátých letech vzniklo mnoho filmů ovlivněných Freudovou psychoanalýzou, pohrávajících si s tématem lidského nevědomí (Notorious, Spellbound, Dark Mirror, Secret Beyond the door...). Dnes, po více šedesáti letech, jsou všechny místy směšné, Shock nevyjímaje (a medicína není exaktní věda, ale umění). Navíc nedostatek peněz sálá každým záběrem, kamera je průměrná, což k jménu Josepha MacDonalda (Niagara, Dark Corner, Call Northside 777) úplně nesedí a Alfred L. Werker (He Walked by Night) se taky dvakrát nevytáhl.

Ačkoliv film osciluje mezi hitchcockovským noirem (femme fatale, bezvýchodná situace hlavní hrdinky, snová sekvence), hororem (prostředí blázince, bouřka) a nudou, je jeho sledování veskrze příjemné.

Režie: Alfred L. Werker
Produkce: Aubrey Schenck
Scénář: Eugene Ling
Kamera: Joseph MacDonald
Hudba: David Buttolph
Střih: Harmon Jones
Hrají: Vincent Price, Lynn Bari, Anabel Shaw, Frank Latimore

Distribuce: Twentieth Century Fox Film Corporation
Premiéra: 10. ledna 1946
Odkazy:
CSFD
IMDB

5 komentářů:

  1. Psát až do jedné ráno - to je aspoň správné nasazení :)

    OdpovědětVymazat
  2. a spát celé dopoledne, to je pak taky nasazení :-P heeej, já jsem tu taky, všímejte si mě! :-P

    OdpovědětVymazat
  3. jak si vubec muzes dovolit vypustit takovy blabol? Uz od osmi koukam na supernatural, usnu az po obede ;o)

    OdpovědětVymazat