Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

1. listopadu 2009

Cast a Dark Shadow (1955)

Cast a Dark Shadow
1955, Velká Británie, 83 min.

Snímek Cast a Dark Shadow začíná více než lákavě: velký detail na pištějící ženu // subjektivní pohled na  obludu-draka se svítícíma očima // kamera, stále suplující pohled ženy, se trhanými pohyby pohybuje vpřed, zatímco ze stěn temného tunelu vyskakují další příšery (ano, nacházíme se ve strašidelném hradu) // opět několik záběrů na ženin obličej prostříhaných se vstávajícími mrtvolami atd., když najednou kamera přesune svou pozornost na místo vedle ženy: tam sedí muž, který hrůzostrašným atrakcím nevěnuje žádnou pozornost, místo toho upřeně sleduje svou spolusedící // detail na jeho obličej, kterému dominuje pár svítících očí (jako dříve v případě první příšery) // až nyní se objevují první titulky oznamující jména hereckých protagonistů. Dokážete si představit lepší a výstižnější noirovou expozici?



Bohužel, příslib vizuálně podmanivé a expresivní podívané tvůrci nenaplní. První čtvrthodina sice nabízí velmi působivou scénu vraždy (hodně předčasné vyvrcholení filmu), dále je však snímek po vzoru své divadelní předlohy až příliš statický a užvaněný, což nemůže změnit ani závěrečná sekvence. Ta dává vzpomenout na povedený úvod, bohužel předlouhá střední pasáž vás stihla unudit natolik, že je vám vlastně jedno, co se na plátně/obrazovce děje.

Situaci částečně zachraňuje Dirk Bogarde v hlavní roli vypočítavého a chladnokrevného Teddyho Barea (tvůrci měli alespoň smysl pro humor). Úlohu vraha si očividně užívá, obdařil jej sebejistými gesty a chladnými pohledy a jeho herecký výkon je to jediné, co dělá úmornou střední pasáž (navíc plnou logických přehmatů) snesitelnější.

Režie: Lewis Gilbert
Produkce: Herbert Mason, Daniel M. Angel (Angel Productions)
Scénář: John Cresswell; podle divadelní hry Janet Green
Kamera: Jack Asher
Hudba: Antony Hopkins
Střih: Gordon Pilkington
Výprava: John Stoll
Hrají: Dirk Bogarde, Margaret Lockwood, Kay Walsh, Kathleen Harrison, Robert Flemyng, Mona Washbourne a další

Distribuce v UK: Eros Films
Premiéra: 20. září 1955

Odkazy

Žádné komentáře:

Okomentovat